Sa tinuod lang daghang problema ang ‘Pinas kay daghang gahi’g ulo.
Bahala na mo masuko sa
ako, oki lang, basta ang mensahe nato moduot gayud.
Nakahinumdom ko kaniadto
nga nagsulti si anhing Gob Amatong sa DavNor nga “Ang kausaban nagkinahanglan
dili lang sa gobyerno, kondili pod sa katawhan.”
Korek ka gob, ang
mensahe nimo buhi pa bisan kung wala ka na.
Sa akong paglantaw
daghang ugali/kinaiya sa katawhan nga hiwi. Pananglitan: nag-ingon ang mga
eksperto sa nutrisyon: “Ang brown rice, kanang kausa ra magiling, ok kaayo kay
daghang sustansiya ilabi na Vitamin B, protina ug naa pa fiber.
Pero gahi man ulo ang
katawhan, di ba? Gusto nila kaonon ang grabe ka-puti nga bugas. Gikiskis ug
kuno ang “bran” duha ka beses. Nawala ang Vitamin B, protina ug ang fiber nga
para mo-reduce ang cholesterol sa atong lawas. Unya mopalit og fiber sa bote
gikan botika!
Mas barato pa gyod ang
brown rice. Atong balikon. Mas barato ug mas masustansiya ang brown rice.
Pero walay nada. Sige
gihapon puti nga bugas, nga mas mahal sa brown rice. Buangit no?
Sa laing bahin, ang mga
nagkaon og mais mas gusto pod puti nga bugas. Dili ba mas lami kini. Ayaw sila
sa mais nga yellow bisan mas barato ug mas masustansiya kay daghang Vitamin A!
ANg Vitamin A nagapalig-on sa lawas batok sakit. rason nga ayaw? Dili sila
anad.
So ang yellow nga mais
paras baboy ug manok. Hay, mas maayo pa baboy ug manok, first class ilang
gikaon. Nabali na hinuon.
Sa panahon sa kalisod,
mas practical unta ang katawhan pero gahi’g ulo. Mas bulok ilang pagkaon.
Unsay tawag sa mga
katawhan nga gahig ulo? Unsa man buot pasabot sa stupido? Ang diksyonaryo Binisaya nag-ingon: Stupido—kanang tawo nga
dili makahibalo magdesisyon unsay mali ug tama. Kanang makahibalo mag-desisyon,
oki pa sa olright!
Unsa, diha pa mo sa mas
mahal ug bulok nga pagkaon? Sulayi ang mas barato ug mas masustansiya.
No comments:
Post a Comment